Borstelen

Men ziet hout maar men kan het ook voelen.

Decennia lang werd hout gewaardeerd voor zijn visueel aspect. We hebben echter vijf zintuigen, waaronder ook de tastzin. En deze is niet het minst geschikt bij het waarderen van hout. Door middel van een nauwkeurig en kwalitatief borstelproces, is het mogelijk om de structuur van het hout naar voren te brengen en zo, ons vijfde zintuig volop te laten genieten van het voelen van hout. Door geborsteld hout te voelen, beleven we een onovertroffen gevoel: de mens vormt één met het hout en keert zo terug naar zijn "roots".

Borstelen is meer bepaald geschikt voor Eik, een boom die sinds millennia de mens vergezelt en nog zoveel te bieden heeft. Maar deze techniek kan ook worden toegepast op andere aantrekkelijke fineersoorten: Lariks, Fichte, Douglas fir, Ceder, Es, Wenge en nog vele andere.

Finaspan stelt twee types van borstelen voor:

  • Licht voor fineer 0.6 mm: dankzij een zeer nauwkeurige machine, zijn we in staat om een reeds aanzienlijke structuur te bieden zonder het fineer te beschadigen.
  • Diep voor fineer 1.5 en 2.4 mm: de 4 borstels van onze machine laten toe om de structuur te benadrukken en de onaangename dwarsvezels te verwijderen.

Enkele foto's van het proces: