Onze geschiedenis

Vier generaties van inventiviteit

De geschiedenis van de groep Mariën gaat terug tot het einde van de 19de eeuw. Reeds vier generaties zijn actief geweest in de hout- en bouwsector.

Louis Mariën, de stichter van het bedrijf, anticipeerde reeds op de noden van de markt toen hij zijn handel in bouwmaterialen uitbreidde met een zagerij. Zo kon hij meer dan 40.000 serres bouwen in de streek van Hoeilaart, wereldberoemd voor zijn lekkere druiven. Daarnaast produceerde hij tot 15.000 druivenkisten per dag.

Zoon Charles, architect, nam na de Eerste Wereldoorlog het roer over. Hij breidde de bedrijfsactiviteiten uit tot het ontwerpen en bouwen van de typische "serristenhuizen" met spitsdak en dakterras die de druivenstreek zo fraai maken.

Albert Mariën gooide het na de Tweede Wereldoorlog over een andere boeg. Hij besloot deze marktsector, die meer en meer te lijden had onder de concurrentie van buitenlandse druiven-kwekers, te verlaten en zich te specialiseren in een gloednieuw product: afrolfineer. Een voortreffelijke beslissing, want de meubelindustrie ontdekte net de talrijke voordelen van afrolfineer voor het vervaardigen van meubels met gebogen vormen en gesneden fineer voor de eindafwerking ervan.

In de jaren zestig volgde een nieuwe stap: productie van Multiplex en Blokplaten, later gefineerd of met een film bekleed. Dan kwam een nieuwe doorbraak: de spaanplaat! Afgewerkt met fineerhout, zorgde deze voor nog verdere prijsdalingen... en een nieuwe mode.

In de daarop volgende decennia verschoof het accent steeds meer van gefineerde multiplex en gefineerde blokplaten naar gefineerde spaanplaat en mdf, een specialiteit waarin de groep, onder de huidige directie, de trendsetter geworden is dankzij haar vlaggenschip Finaspan, opgericht in 1985!
De meer recente marktsituatie -waar standaard fineerhouten oplossingen leden onder de concurrentie van kunststofvarianten- vroeg naar meer gesofisticeerde producten. 
Finaspan antwoordde met een échte innovatieve revolutie!

De lancering van het Aranya® assortiment werd het startpunt voor nieuwe productuitbreidingen van gelakt en gekleurd gefineerd plaatmateriaal tot tactiele producten waar de structuur van het hout benadrukt wordt in haar volledige schoonheid.

De geschiedenis van Finaspan, en bij uitbreiding deze van de groep Mariën, illustreert drie eigenschappen die essentieel deel uitmaken van het bedrijf (de familie): inzicht in de evoluties van de markt, het inspelen daarop en trouw aan het vakmanschap dat in de loop der tijden werd opgebouwd.

De liefde voor hout loopt duidelijk als een rode draad door de 125 jaar geschiedenis van het bedrijf en blijft ook de belangrijkste drijfveer voor de toekomst.

 

Once Upon a Time - Finaspan in 1895

Once Upon a Time - Finaspan in 1895

Mariën-stijl architectuur

Mariën-stijl architectuur