Kwaliteiten

De natuur schenkt ons een enorme verscheidenheid aan soorten fineer. Smaken verschillen, en bijgevolg zijn er net zoveel meningen en voorkeuren als er mensen zijn. Het is dan ook onmogelijk één enkele kwaliteit te vervaardigen, waarmee iedereen tevreden is. Wij sorteren elke houtsoort in vier of vijf gangbare kwaliteiten, die al enorme mogelijkheden bieden. Op speciale bestellingen zijn er aparte sorteringen beschikbaar.

A Beeld

Het fineer is in principe dosse en van allereerste keuze. Hetzelfde motief komt terug (maar evolueert) op een reeks panelen. Deze panelen worden genummerd op de smalle zijden. Bijzonder aangewezen voor top interieurs.

A

De tekening is goed gestructureerd en uitgebalanceerd. Deze sortering omvat enkele reeksen, maar dit is geen vereiste. Enkele kleine spelden knopen of gezonde knopen zijn toegelaten, voor zover ze niet op het eerste zicht waarneembaar zijn. Een schuine spiegel is toegestaan bij eik op rechte draad.

Standaard A

Deze bijzondere sortering is slechts verkrijgbaar in de soorten met een aantal belangrijke natuurlijke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld eik. Het betreft fineer dat dicht bij A aanleunt, maar dat zich hiervan onderscheidt door de aanwezigheid van een bepaald bijzonder karakter: een iets donkerder kleur, of één of twee rijen spelden knopen of gezonde knopen, of vegen die duidelijker zichtbaar zijn, of een meer uitgesproken spiegel. De algemene structuur blijft evenwel aantrekkelijk en wie hout beschouwt als een natuurlijk product, zal hier zeker zijn gading vinden.

Special A

De beste prijs/kwaliteitverhouding. Het betreft fineer met karakter. Men vindt er een mengeling van wilde dosse, halve-dosse of vals-kwartier, aanzienlijke kleurvariaties, gezonde knopen of, bij de kwartieren, grove, maar geen losse spiegel. Ze wordt ook « rustiek » genoemd. Er zijn evenwel geen restvellen aanwezig. Aangewezen bij alle toepassingen waarbij hout met karakter wordt gewaardeerd.

B

Fineer gebruikt als tegenfineer van dezelfde soort. Grote speling op de gebreken, ook op het spinthout binnen aanvaardbare grenzen, maar geen open gebreken. Ongeveer 30 tot 40 % restvellen.

C

Goedkoop tegenfineer met belangrijke kleurverschillen, duidelijke sporen van spinthout, open maar opgevulde knopen. Evenwel geen grote open gebreken.

EB

Bij eik rechte draad (kwartier) hebben wij nog twee bijkomende top sorteringen: EB (staat voor Ebénisterie) en EEB (staat voor Extra EB). Voor de meest veeleisende opdrachtgever kan de sortering nog verfijnd worden. Finaspan hanteert 3 criteria: de kleur, de spiegel en de rechtheid van de draad. Indien het fineer op 2 van de 3 criteria positief scoort, behoort het tot het klassement EB.

Bijvoorbeeld: als de kleur goed is, er geen enkele spiegel is, maar de draad niet perfect-perfect recht dan zal het fineer als EB geklasseerd worden.
Bij het volledig afvinken van de 3 criteria, schalen wij het geselecteerde fineer in de hoogste klasse: EEB.