Multiplex

Multiplex en triplex zijn samengestelde houtplaten die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Oorspronkelijk werd de benaming "triplex" enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en "multiplex" voor de platen met 5 of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen "triplex" en "multiplex" ook wel door elkaar.

Voor meer informatie over de technische specificatie van de multiplex platen, klik hier.

Multiplex-platen worden ook wel vernoemd naar de binnenlagen, bijvoorbeeld multiplex berken.

De voordelen van multiplex zijn legio: een efficiënter gebruik van het hout, ook de anders minderwaardige stukken van de boom worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de binnenlagen van de multiplex. Door de gekruiste lagen is de plaat in sommige richtingen zelfs sterker dan massief hout van dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht. Multiplex vertoont minder werking dan massief hout, is veel sterker en lichter dan MDF en het heeft bijna geen last van kruip. Om die rede geniet het de voorkeur voor belaste beplating.

Multiplex is beschikbaar in verschillende maten en diktes. Het rooster geeft een overzicht van wat we in voorraad hebben. Andere maten kunnen op bestelling bij onze leveranciers verkregen worden. Dit is echter wel met een leveringstermijn van 2 à 3 weken.