Snijtechnieken

Op kwartier - K

 


De stam wordt in vier gelijke kwartieren gezaagd.
Het mes snijdt loodrecht door de jaarringen.
De aldus verkregen tekening is hoofdzakelijk rechte draad.

Op dosse - D

 

 

De stam wordt in 2 halve manen gezaagd.
Het mes snijdt tangentieel door de jaarringen.
De aldus verkregen tekening is van het type gestructureerde bloem (men spreekt ook van "vlammen" of "kathedralen).

Afrol - A

 

 


De volledige stam wordt op een draaibank geplaatst en draait ten opzichte van het mes. Het mes volgt de jaarringen.
De aldus verkregen tekening is van het type "wilde bloem" en is niet bijzonder mooi. In bepaalde gevallen kan ze evenwel een eigenschap van het hout benadrukken (pommelé, vogelogen, enz).

 

Op rift - Ri

 

 

Dit is een combinatie van de 3 voorgaande technieken: de stam wordt in kwartieren gezaagd. Deze kwartieren worden op hun beurt gemonteerd op een schilmachine van het type "stay log" die de stam excentrisch doet draaien. De snijhoek (15°) wordt zodanig ingesteld dat een rechte draad wordt verkregen met een minimum aan spiegel. Deze techniek wordt hoofdzakelijk toegepast op eik en oregon pine.

Wortels en Ronsen

Wortels en Ronsen

Wortels en ronsen worden vaak met elkaar verward. Een wortel is een uitwas die op bepaalde stammen voorkomt en waarop vaak kleine takjes groeien. Er onstaat bij gevolg een ruwe tekening bezaaid met kleine knopen. Afhankelijk van geval tot geval worden de wortels afgerold of gesneden maar ze vormen steeds uiterst breekbaar fineer met kleine afmetingen.

Een rons is een structuur die ontstaat door de scheiding van de stam bij de 2 eerste dikke takken of bij de voet van de boom nabij de dikke wortels. De ronsen worden meestal vlak gesneden.