Tips & Tricks

De afwerking van fineer is zeker een van de onderdelen van ons vak dat de meeste problemen veroorzaakt heeft..

Meestal vinden afwerkingproblemen hun oorsprong in een samenloop van omstandigheden die geen enkele schakel van de ketting volledig beheerste.

Dit is de reden waarom, een tiental jaren geleden, Finaspan in een Hi Tech lakstraat geïnvesteerd heeft. Voortaan kunt u veel problemen vermijden door uw platen reeds afgewerkt bij ons te bestellen. U ervaart geen "last minute" tegenslag, Finaspan draagt de verantwoordelijkheid van de afwerking. Opgelet, toch moet u aan een aantal minimum vereisten beantwoorden in het bijzonder op gebied van hoeveelheden en maten. Als de hoeveelheden beperkt zijn, verzoeken wij u om even naar onze merkproducten te kijken, Aranya, Waves, Wood-U-Feel en TFT: hier vindt u al een uitgebreid en aantrekkelijk assortiment van kwaliteitsvolle, afgewerkte fineerplaten.

Als u desalniettemin er voor kiest om de platen zelf af te werken, verlies dan een paar tips niet uit het oog:

Allereerst mag u nooit vergeten dat fineer geen massief hout is. Het is amper enkele tienden van een millimeter dik en is op één of andere manier aan elkaar gevoegd en op de drager gelijmd. Dit betekent dat u op de achterzijde van deze fijne houtlaag, ofwel lijm, ofwel voegdraad, ofwel de twee zult vinden. U moet daarom ten allen tijde vermijden, producten te gebruiken, die door deze laag dringen en in contact komen met deze kleefstoffen.

Probeer daarnaast nooit te besparen op schuurwerk vóór de toepassing van beitsen en vernissen. Onze platen worden met korrel 120 geschuurd maar, voor een goede afwerking is het aanbevolen om ze achtereenvolgens met korrel 150 en 180 voor te bereiden. Uit algemeen standpunt worden onze platen goed geschuurd maar wij kunnen nooit uitsluiten dat, omwille van omstandigheden (dikteverschil in de drager, spanning in stijve en dikke platen, poreus fineer) lijmsporen ergens achtergebleven zijn. Vooraleer u begint te beitsen, let er goed op dat het oppervlak helemaal vrij is van lijmsporen en werk ze desnoods bij totdat alles verdwenen is. 

Ook bestaan er ontelbaar veel afwerkingsproducten, maar ook ontelbaar veel soorten, die geëvolueerd zijn in ontelbaar veel verschillende omgevingen. Elke combinatie kan onverwachte resultaten hebben, waarvoor de leverancier van de panelen niet noodzakelijk verantwoordelijk kan worden gesteld.

Bijgevolg een laatste goede raad: als u onaangename verrassingen wilt vermijden, doe steeds een test!

We overlopen met u even een aantal van de meest voorkomende situaties en maatregelen die u moet nemen om problemen te vermijden.

Over fineer

Levering van de panelen

Opslag van de panelen

Afwerking van panelen met een transparante of gekleurde vernis

Afwerking met beits en vervolgens met vernis

Afwerking met lijnolie

De natuurlijke kleuren van het hout