Wat is fineer?

Fineer is heel dun hout dat van een stam wordt gesneden. Het is veel voordeliger dan massiefhout als het op de bewerking ervan aankomt. Massief hout wordt rechtstreeks in blokken van de stam gezaagd, wat hier en daar wat houtafval met zich meebrengt. Doordat fineer in zeer dunne lagen wordt gesneden of geschild, wordt de stam bijna in zijn geheel gebruikt. Fineer laat toe om een oppervlakte 30 maal groter te bedekken dan massief hout.

De fineerlagen worden op een basisplaat gelijmd. Deze platen kunnen voor verschillende toepassingen gebruikt worden: deuren, platen voor interieurinrichtingen (keukens, badkamers, bureaus, enz.) of nog voor parketvloer. Realisaties op basis van fineer geven de indruk weer van massief hout maar zijn toegankelijker en milieuvriendelijker.

Wist u trouwens dat fineer een techniek is die duizenden jaren oud is? In het oude Egypte werd fineer reeds gebruikt voor het bouwen van meubels en sarcofagen terwijl tijdens de Renaissance, fineer vooral werd toegepast op dure decoratieve objecten voor de hogere sociale klassen.

De schoonheid van een uniek karakter

Hout is een levende materie. Elke boom heeft zijn eigen, unieke karakter. Net als de mens is elk exemplaar uniek. Dat betekent dat alle gefineerde platen verschillend zijn. Fineer kan dus kleine onregelmatigheden bevatten. Maar deze vormen haar karakter en maken van fineer een product vol charme en passie.

Structuur, kleur, noesten, draad, opbouw... dit alles geeft aan elke plaat een uniek karakter. Bomen vertellen verhalen die men kan lezen uit hun opbouw. Dat verhaal vertellen zij voort in de gefineerde platen die Finaspan produceert.

Bij de productie van fineerplaten gaat Finaspan zeer zorgvuldig tewerk. Het samenspel van mens en machine zorgt voor een optimale kwaliteit. Automatisering ondersteunt de menselijke vakbekwaamheid.
 
Zo ontstaat er een unieke synergie tussen mens, hout en machine. 
Het resultaat: gefineerde platen van een optimale kwaliteit, die bovendien de typische schoonheid en eigenheid van hout volledig respecteren.
Stammen  Afbeelding 1
 
Stam fineer