Fineer is ons vak!

Fineer is ons vak!

Fineer is ons vak!

Muis
LogoFinaspanGroen

Over ons

Wie zijn wij?

Finaspan maakt deel uit van de groep Marien die op het einde van de 19de eeuw werd opgericht. Vijf generaties later wordt de groep nog steeds beheerd door de familie Marien.

 

Finaspan is een Belgisch bedrijf en één van de grootste producenten van fineerplaten met een jaarlijkse productie van meer dan 150.000 platen. De productie wordt voornamelijk geëxporteerd,  naar Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Scandinavië.

 

De laatste jaren heeft fineer een hele evolutie gekend: van een basisproduct dat voor allerlei toepassingen gebruikt werd is houtfineer vandaag geëvolueerd naar een luxe product dat zijn plaats vindt in hoogwaardige exclusieve projecten. We hebben dan ook onze manier van werken aangepast: iedere bestelling wordt nu als een afzonderlijk project beschouwd, met aandacht voor de samenhang tussen techniek en sfeer. Dankzij onze jarenlange ervaring in het vak zorgt deze nieuwe benadering voor comfort en rust bij onze klanten.

 

Missie

De liefde voor hout staat reeds miljoenen jaren in onze genen geschreven: de mens is van het bos. Door de millennia heen heeft hij zich in symbiose met het bos ontwikkeld en generaties lang heeft hij zijn rijkdom dankzij het bos opgebouwd. De mens voelt ook vandaag nog de behoefte om terug te keren naar zijn "roots" door zich te verdiepen in de wereld van het hout. Deze symfonie van texturen en kleuren laat hem herinneren waar hij vandaan komt.

 

Onze missie: De mens met de natuur verenigen en omgekeerd.

 

Met het hout heeft de natuur ons haar mooiste materie geschonken. Het is nu aan ons om er op z'n best gebruik van te maken maar vooral om het te behouden voor de toekomstige generaties.

Kernwaarden

De kernwaarden van Finaspan weerspiegelden steeds de filosofie van de familie Mariën. Vanaf het prille begin heeft de familie Mariën vol overgave haar passie overgebracht aan het Finaspan-team, met als resultaat een dagdagelijkse onberispelijke inzet voor onze klanten, leveranciers, commerciële partners en vanzelfsprekend ook voor onze eigen medewerkers.
 

Liefde voor hout

De liefde voor hout en de aandacht voor een mooi afgewerkt product onderstreept zowel ons professioneel engagement als onze emotionele drijfveer bij Finaspan. Wij beleven het hout, een product van de natuur dat bij ons steeds de hoofdtoon voert.
 

Enthousiasme

De medewerkers van Finaspan zijn steeds bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan en behouden hun positieve instelling zelfs in geval van mislukking: uit mislukkingen leren we om de volgende obstakels te overwinnen. Niks is onmogelijk, de enige grenzen die er zijn, zijn deze die we ons zelf opleggen. 

 

Respect & Eerlijkheid

Respect voor de medemens en de werkomgeving is voor Finaspan een centraal aandachtspunt. Het is slechts op een basis van wederzijds vertrouwen en transparantie dat wij met onze commerciële partners kunnen blijven evolueren naar de beste resultaten.

 

Professionalisme 

Een professionele aanpak vind je terug in alle geledingen van onze onderneming: vanaf de prijsaanvraag, over de voorbereiding van de bestelling en de kwalitatieve productie tot een punctuele levering van de gewenste gefineerde platen.

Finaspan zoekt steeds naar adequate oplossingen en nieuwe producten om nog beter te kunnen inspelen op de innovatieve vragen uit de domeinen die de sector van de interieurinrichting rijk is.

 

En steeds met de glimlach!

Finaspan kan terugvallen op een sympathieke ploeg collega's, die het onderste uit de kan wil halen om al uw vragen te beantwoorden, en dat steeds met de glimlach!

Geschiedenis

Vier generaties van inventiviteit

De geschiedenis van de groep Mariën gaat terug tot het einde van de 19de eeuw. Reeds vier generaties zijn actief geweest in de hout- en bouwsector.

 

Louis Mariën, de stichter van het bedrijf, anticipeerde reeds op de noden van de markt toen hij zijn handel in bouwmaterialen uitbreidde met een zagerij. Zo kon hij meer dan 40.000 serres bouwen in de streek van Hoeilaart, wereldberoemd voor zijn lekkere druiven. Daarnaast produceerde hij tot 15.000 druivenkisten per dag.

 

Zoon Charles, architect, nam na de Eerste Wereldoorlog het roer over. Hij breidde de bedrijfsactiviteiten uit tot het ontwerpen en bouwen van de typische "serristenhuizen" met spitsdak en dakterras die de druivenstreek zo fraai maken.

 

Albert Mariën gooide het na de Tweede Wereldoorlog over een andere boeg. Hij besloot deze marktsector, die meer en meer te lijden had onder de concurrentie van buitenlandse druiven-kwekers, te verlaten en zich te specialiseren in een gloednieuw product: afrolfineer. Een voortreffelijke beslissing, want de meubelindustrie ontdekte net de talrijke voordelen van afrolfineer voor het vervaardigen van meubels met gebogen vormen en gesneden fineer voor de eindafwerking ervan.

 

In de jaren zestig volgde een nieuwe stap: productie van Multiplex en Blokplaten, later gefineerd of met een film bekleed. Dan kwam een nieuwe doorbraak: de spaanplaat! Afgewerkt met fineerhout, zorgde deze voor nog verdere prijsdalingen... en een nieuwe mode.

 

In de daarop volgende decennia, onder leiding van Charles Mariën verschoof het accent steeds meer van gefineerde multiplex en gefineerde blokplaten naar gefineerde spaanplaat en mdf, een specialiteit waarin de groep, onder de huidige directie, de trendsetter geworden is dankzij haar vlaggenschip Finaspan, opgericht in 1985!

 

De meer recente marktsituatie -waar standaard fineerhouten oplossingen leden onder de concurrentie van kunststofvarianten- vroeg naar meer gesofisticeerde producten. 

Finaspan antwoordde met een échte innovatieve revolutie: de lancering van assortimenten afgewerkte producten: gelakt en gekleurd gefineerd plaatmateriaal (TFT, Aranya, Waves) en tactiele producten waar de structuur van het hout benadrukt wordt in haar volledige schoonheid.

 

Met de jaren is fineer geëvolueerd naar een luxeproduct waar structuur, kleur en tekening van belang zijn. Contact met schrijnwerkers, architecten en eindklanten is onvermijdelijk en ligt aan de basis van ons werk. Alles wordt in overleg gemaakt : van het selecteren van het fineer tot het voegen van de vellen. Het resultaat zijn magnifieke projecten waar het hout op zijn ware plaats wordt gezet. 

 

De geschiedenis van Finaspan, en bij uitbreiding deze van de groep Mariën, illustreert drie eigenschappen die essentieel deel uitmaken van het bedrijf (de familie): inzicht in de evoluties van de markt, het inspelen daarop en trouw aan het vakmanschap dat in de loop der tijden werd opgebouwd.

 

De liefde voor hout loopt duidelijk als een rode draad door de aders van de familie Mariën en door de 130 jaar geschiedenis van het bedrijf. Liefde voor hout blijft ook onze belangrijkste drijfveer voor de toekomst.