Alles over fineer

Als een klant fineer komt uitkiezen, valt het gesprek vaak eventjes stil bij het binnenstappen van de  fineerafdeling. "Zo veel keuze!" is een veel voorkomende one-liner die we mogen horen.
 

Hieronder vindt u een overzicht van alle mogelijke fineersoorten, zowel in dun- als in dikfineer. De fineerwereld is echt fascinerend : vele tinten en vele soorten tekeningen. 

Wij hebben er 100-tal soorten op stock liggen. Meestal op 2 of 3 manieren gesneden, wat zelfs de meest veeleisende klant tevreden zou moeten stellen.
 

Hou wel in gedachten: de fineersoorten die u zult ontdekken, zijn slechts indicatieve stalen. Ze mogen in geen geval worden beschouwd als de referentie. We werken met een natuurlijk product en moeten soms meeleven met wat de Natuur ons schenkt. 

Wat is fineer?

Fineer is heel dun hout dat van een stam wordt gesneden. Het is veel voordeliger dan massiefhout als het op de bewerking van hout aankomt. Massief hout wordt rechtstreeks in blokken of in dikke planken van de stam gezaagd. Doordat een plank veel dikker is dan fineer worden maar een beperkte aantal m² benut met een plank tov eenboek fineer . Fineer laat toe om een oppervlakte 40 maal groter te bekleden dan massief hout.

De fineerlagen worden op een basisplaat gelijmd. Deze platen kunnen voor verschillende toepassingen gebruikt worden: deuren, platen voor interieurinrichtingen (keukens, badkamers, bureaus, enz.) of nog voor parketvloer. Realisaties op basis van fineer geven de indruk weer van massief hout maar zijn toegankelijker en milieuvriendelijker.

 

Wist u trouwens dat fineer een techniek is die duizenden jaren oud is? In het oude Egypte werd fineer reeds gebruikt voor het bouwen van meubels en sarcofagen terwijl tijdens de Renaissance, fineer vooral werd toegepast op dure decoratieve objecten voor de hogere sociale klassen.

 

Hout is een levende materie. Elke boom heeft zijn eigen, unieke karakter. Dat betekent dat alle gefineerde platen verschillend zijn. Fineer kan dus kleine onregelmatigheden vertonen. Maar deze vormen haar karakter en maken van fineer een product vol charme en passie.

 

Structuur, kleur, noesten, draad, opbouw... dit alles geeft aan elke plaat een uniek karakter. Bomen vertellen verhalen die men kan lezen uit hun opbouw. Dat verhaal vertellen zij voort in de gefineerde platen die Finaspan produceert.

Snijtechnieken

Op kwartier - K
ST-Kwartier

De stam wordt in vier gelijke kwartieren gezaagd. 

Het mes snijdt loodrecht door de jaarringen. 

De aldus verkregen tekening is hoofdzakelijk rechte draad.

Op dosse - D
ST-Dosse

De stam wordt in 2 halve manen gezaagd. 

Het mes snijdt tangentieel door de jaarringen. 

De aldus verkregen tekening is van het type gestructureerde bloem (men spreekt ook van "vlammen" of "kathedralen).

Afrol - A
ST-Afrol

De volledige stam wordt op een draaibank geplaatst en draait ten opzichte van het mes. Het mes volgt de jaarringen. De aldus verkregen tekening is van het type "wilde bloem" en is niet bijzonder mooi. In bepaalde gevallen kan ze evenwel een eigenschap van het hout benadrukken (pommelé, vogelogen, enz). 

Op rift - Ri
ST-OpRift

Dit is een combinatie van de 3 voorgaande technieken: de stam wordt in kwartieren gezaagd. Deze kwartieren worden op hun beurt gemonteerd op een schilmachine van het type "stay log" die de stam excentrisch doet draaien. De snijhoek (15°) wordt zodanig ingesteld dat een rechte draad wordt verkregen met een minimum aan spiegel. Deze techniek wordt hoofdzakelijk toegepast op eik en oregon pine.

Wortels en Ronsen
ST-WortelsEnRonsen

Wortels en ronsen worden vaak met elkaar verward. Een wortel is een uitwas die op bepaalde stammen voorkomt en waarop vaak kleine takjes groeien. Er onstaat bij gevolg een ruwe tekening bezaaid met kleine knopen. Afhankelijk van geval tot geval worden de wortels afgerold of gesneden maar ze vormen steeds uiterst breekbaar fineer met kleine afmetingen.

Een rons is een structuur die ontstaat door de scheiding van de stam bij de 2 eerste dikke takken of bij de voet van de boom nabij de dikke wortels. De ronsen worden meestal vlak gesneden.

Voegtechnieken

Naargelang de manier waarop het fineer is samengevoegd kan de tekening sterk verschillen. 
Tegenwoordig is "Geplankt - Mixmatched" fineer in trek : de repetitieve pattern van open boek is weg en de homogeniteit over een project kan beter gegarandeerd worden. 

Open boek
VT-OpenBoek
Geschoven
VT-Geschoven
Geplankt - Mixmatched
VT-Geplankt
Kopsgevoegd
VT-Kopsgedraaid

Kwaliteiten

De natuur schenkt ons een enorme verscheidenheid aan soorten fineer. Smaken verschillen, en bijgevolg zijn er net zoveel meningen en voorkeuren als er mensen zijn. Het is dan ook onmogelijk één enkele kwaliteit te vervaardigen, waarmee iedereen tevreden is. Wij sorteren elke houtsoort in 4-5 gangbare kwaliteiten, die al enorme mogelijkheden bieden. Voor het eikenfineer kunnen we nog dieper gaan in het sorteren en stellen we 7 verschillende kwaliteiten voor. En voor speciale bestellingen kunnen er aparte sorteringen gedaan worden naargelang de eisen.

A Beeld
Het fineer is in principe dosse en van allereerste keuze. Hetzelfde motief komt terug (maar evolueert) op een reeks panelen. Deze panelen worden genummerd op de smalle zijden. Bijzonder aangewezen voor top interieurs.
A
De tekening is goed gestructureerd en uitgebalanceerd. Deze sortering omvat enkele reeksen, maar dit is geen vereiste. Enkele kleine spelden knopen of gezonde knopen zijn toegelaten, voor zover ze niet op het eerste zicht waarneembaar zijn. Een schuine spiegel is toegestaan bij eik op rechte draad.
Standaard A
Deze bijzondere sortering is slechts verkrijgbaar in de soorten met een aantal belangrijke natuurlijke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld eik. Het betreft fineer dat dicht bij A aanleunt, maar dat zich hiervan onderscheidt door de aanwezigheid van een bepaald bijzonder karakter: een iets donkerder kleur, of één of twee rijen spelden knopen of gezonde knopen, of vegen die duidelijker zichtbaar zijn, of een meer uitgesproken spiegel. De algemene structuur blijft evenwel aantrekkelijk en wie hout beschouwt als een natuurlijk product, zal hier zeker zijn gading vinden.
Special A
De beste prijs/kwaliteitverhouding. Het betreft fineer met karakter. Men vindt er een mengeling van wilde dosse, halve-dosse of vals-kwartier, aanzienlijke kleurvariaties, gezonde knopen of, bij de kwartieren, grove, maar geen losse spiegel. Ze wordt ook « rustiek » genoemd. Er zijn evenwel geen restvellen aanwezig. Aangewezen bij alle toepassingen waarbij hout met karakter wordt gewaardeerd.
B
Fineer gebruikt als tegenfineer van dezelfde soort. Grote speling op de gebreken, ook op het spinthout binnen aanvaardbare grenzen, maar geen open gebreken. Ongeveer 30 tot 40 % restvellen.
C
Goedkoop tegenfineer met belangrijke kleurverschillen, duidelijke sporen van spinthout, open maar opgevulde knopen. Evenwel geen grote open gebreken.
EB
Bij eik rechte draad (kwartier) hebben wij nog twee bijkomende top sorteringen: EB (staat voor Ebénisterie) en EEB (staat voor Extra EB). Voor de meest veeleisende opdrachtgever kan de sortering nog verfijnd worden. Finaspan hanteert 3 criteria: de kleur, de spiegel en de rechtheid van de draad. Indien het fineer op 2 van de 3 criteria positief scoort, behoort het tot het klassement EB.
Bijvoorbeeld: als de kleur goed is, er geen enkele spiegel is, maar de draad niet perfect-perfect recht dan zal het fineer als EB geklasseerd worden.
Bij het volledig afvinken van de 3 criteria, schalen wij het geselecteerde fineer in de hoogste klasse: EEB.